JohanPuotila

Alpakat, moraali ja kokoontumisvapaus

Olen seurannut mielenkiinnolla suomalaista alpakkakeskustelua. Viime perjantaina aihe oli esillä mm. Pressiklubissa. Kun tätä seuraamista tekee matkan päästä, näkee ehkä paremmin muutakin kuin hellyttävät alpakat ja pikkulapset, äärikansallismieliset ja moraaliset kysymykset.

Puolassa hallitus halusi viime vuonna muuttaa julkisia kokoontumisia koskevaa lainsäädäntöä niin että mm. valtiollisten, kirkollisten ja uskonnollisten ryhmien järjestämille kokoontumisille olisi annettu etusija. Siis monen paikallisen näkökulmasta moraali edellä. Se kun ei valtaa pitävillä ole ajasta ja paikasta riippumaton vakio, ei Suomessakaan.

Näin esimerkiksi opposition tai vapaa-ajattelijoiden järjestämän julkisen mielenilmaisun tai kokouksen olisi aina voinut torpata ilmoittamalla että kyseisenä ajankohtana samalla paikalla järjestää tapahtuman vaikkapa paikallinen kristillinen nuorisoyhdistys tai lähetysseura, tehtyään asiasta ilmoituksen sopivasti alkuperäisen ilmoituksen jälkeen.

Hallituksen ja kirkon äänitorvia lukuun ottamatta puolalainen media ja poliittinen oppositio nostivat asiassa melkoisen älämölön, tuomiten hankkeen täysin. Myös EU:ssa sitä kritisoitiin. Suomessa valistunut kansanosa sen sijaan tuntuu yhtyvän Puolan hallituksen kantaan siitä että viranomaisten on saatava - ja heidän tulee - priorisoida ja päättää siitä kenellä on parempi oikeus osoittaa mieltään, omasta näkökulmastaan ja omien arvojensa pohjalta. Laillisesta mielenosoituksesta tehdyn ilmoituksen ajankohta on liian objektiivinen peruste.

Toisin sanoen suomalainen älymystö, iso osa median edustajia ja vihervasemmisto ovat asiassa samoilla linjoilla Puolan nykyhallituksen kanssa. Tämä on todella pelottavaa, ei se että alpakat, toisin ajattelevat ja mukanaan tuomansa lapset joutuivat valitsemaan toisen kokoontumispaikan aiemmin ilmoitetun laillisen mielenosoituksen tieltä. Jonka järjestäjien kanssa olen tuskin mistään asiasta samaa mieltä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat