JohanPuotila

Tuleeko vain enemmistön olla suvaitsevainen

  • Tuleeko vain enemmistön olla suvaitsevainen

Suvaitsemattomuus tuntuu olevan arvossaan. Vähemmistön ei apulaisoikeuskanslerin mukaan tarvitse sietää sitä että enemmistön hyväksymiä uskontoon liittyviä traditioita ja perinteitä vaalitaan kouluissa. Hyväksymistä ja samaa mieltä olemista ei kukaan ole vaatinut.

Tänään kuulemme että koulussa laulettavat perinteiset laulut voi mennä säe säkeeltä etukäteen läpi jottei niihin sisältyisi mitään enemmistön arvomaailmaa sivuavaa. Hyväksyttyjä säkeitä voisi sitten kuunnella. Pakkolaulaminen kun lienee poistunut jo aikoja sitten.

Herää kysymys mitä teemme veronmaksajien rahoittaman YLE:n kanssa? Sielä näytetään usein mm. vanhoja elokuvia joissa on kristillistä arvomaailmaa heijastavaa sisältöä jolle nuoret tai kirkkoon kuulumattomat saattavat tahtomattaan altistua. Vaikkapa Tuntemattoman Sotilaan jumalanpalveluskohtaus. Voisiko kaikki YLE:ssä näytettävät elokuvat ja sarjat käydä ennakolta läpi ja leikata pois tällaiset epäilyttävät otokset?

Pontius Pilatuksen lailla apulaisoikeuskansleri pesee kätensä ja toteaa että Suomen liikkumavara asiassa on rajoitettu, Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimen päätökset kuulemma rajoittavat harkintavaltaamme. Loppujen lopuksi kyse on kunkin yksittäisen päätöksen tulkinnasta ja soveltamisalasta. Monessa muussa EU- maassa laillisuusvalvojat tulkitsisivat osin eri tavalla näiden tuomioistuinpäätösten käytännön vaikutuksia. Mutta onhan Suomi jo aiemmin osoittanut kekseliäisyyttä soveltaessaan esimerkiksi EU:n autoverotusta koskevia päätöksiä.

Helsingin Sanomien uutisessa esimerkkinä käytetyn aamuhartautta kaksi kertaa kuukaudessa kuuntelemaan joutuvan 9-vuotiaan ei tarvitse paljastaa vakaumustaan. Vaikka koulunkäynti kyseisen esimerkin valossa on tänä päivänä todella rankkaa, istumalla suvaitsevaisesti hetken paikallaan kukaan ei saa tietää mitä hänen mielessään liikkuu. Vaikka se olisi tuleva äidinkielen koe. Ellei  hän itse halua näitä mielenliikkeitä jakaa, mihin jakamiseen hänellä on täysi oikeus. Opettaja tuskin nauraa yksittäisen oppilaan vakaumukselle, uskonnolle tai uskomuksille kuten kyseinen esimerkkioppilas apulaisoikeuskanslerin mukaan epäilee.   

Vaikka kukaan ei pakota meitä paljastamaan vakaumustamme, todellisessa elämässä moni on valmis tekemään sen, on kyse sitten uskonnosta, politiikasta tai muista henkilölle tärkeistä arvoista ja intresseistä. Myös apulaisoikeuskansleri tekee sen. Samoin kuin kyseinen yhdeksänvuotias, joskaan ei yhtä näyttävästi. Meillä kaikilla on siihen oikeus, vaan ei velvollisuutta. Ja tämä on hyvä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat